Another “classic” in our home. Quick, easy but still very, very tasty. I really recommend the thinner, lighther purple Asian eggplant, but regular eggplant works too. You could pan fry the slices of eggplant before you add them to the sauce, but I don’t see the need in that.
RECIPE
450 eggplant, sliced in 1 cm slices
2 cloves of garlic, chopped finely
½ t fresh ginger, grated
1½ t clear rice vinegar
1 T fine chili sauce (or sambal oelek)
2 T fish sauce
4 dl coconut milk (tinned, unsweetened)
1 t (palm)sugar
1 lime, juiced
4 spring onions, thinly sliced
Serve with white rice and simply stir-fried chicken to which you add a little Shaoxing rice-wine in the end. Fish or shrimp could work too. Slices of duck breast didn’t work, in my opinion.
From: A Passion for Vegetables (Wereldse Groenten) by Paul Gayler.
My goodness, this recipe looks absolutely delicious! I’m definitely bookmarking this.
I couldn’t recognize the eggplants at first from your photo, because I’ve never cut my eggplants like that :) I usually cut them diagonally, but this looks very neat!
That’s funny. :-)
But I’m not sure how to understand diagonally? You mean like this?
Yes, that’s what I meant! Sorry, it was a bit hard for me to explain! But you got it :)
I don’t really know why I hardly ever cut them like that (in strips) for this recipe. I’ll try next time. Maybe it’s better!
Ik zal het eens testen… Lijkt me wel ok :-)
De blikken cocosmelk heb ik op… anders zou ik het morgen (lees: vandaag) ff testen :-)
Ben benieuwd, PauL.
Ga het vanavond maken, ben erg benieuwd!
Leuk. Ik ben ook benieuwd!
Heerlijk! Gaan we ook zeker vaker maken. Precies gedaan zoals jij voorschrijft. De courgette lekker zacht en niet bitter, smakelijke beetje pittige saus, en ook fris. En makkelijk! Superthanks :)
Ha, dat hoor ik graag! Behalve dan dat het me met courgette minder lekker lijkt. Maar dat zal een verschrijving zijn? ;-)
Ha! ik bedoelde inderdaad aubergine :’) het zal de wijn zijn geweest!
Geweldig recept. Goede combo van romig, zuur, pittig. Ik het het met witte wijn azijn gemaakt en dat werkte prima. Bedankt voor de tip….
Witte wijnazijn is inderdaad een goede vervanger van witte rijstazijn. Of eigenlijk geldt dat bij mij andersom: ik vervang witte wijnazijn vaak door witte rijstazijn. ;-)
Leuk dat jij het ook zo’n goed recept vindt. Ik kan me ook niet voorstellen dat iemand het niet lekker zou vinden.
inderdaad lekker lijkt me, ben hier terecht gekomen omdat ik geen idee had hoe aubergine zoet te krijgen, maar na de dag van nu is er morgen.ben benieuwd of m’n apekoppen het lusten…hmmmm
Vast wel! Laat je ‘t weten?