Chinese Meatballs

These are inspired by a dish I didn’t even like when living in China, Lion’s Head Meatballs, but I wanted to recreate anyway. The only thing I didn’t do was steaming them for an hour and a half and I didn’t serve them with the bokchoy that would represent the lion’s manes. I just panfried them and served them with boiled potatoes and vegetables. Surprise, surprise, they’re more suitable in a Dutch dish than a Chinese menu! At least, that’s what I think. ;-)

RECIPE

450g minced pork
1 egg-white
4 spring onions, chopped finely
1 T shaoxing ricewine
1 t grated ginger
1 T chinese light soy sauce (or kikoman)
2 t sugar
1 t sesame oil
1 t salt
¼ t white pepper

Mixing the eggwhite with the food processor will give the meat an extra velvetty structure. Just don’t overdo it. You could blend in the other ingredients at the same time, except for the spring onions. Add and mix those in by hand. Shape into meatballs, any size you like. Dust with some cornflour so they wont’ stick to the pan and slowly panfry them until they’re done. (That’s when the internal temperature is around 72-73° C)

I’m a little bit fussy about minced meat, so I like to grind my own. These meatballs shouldn’t be too lean, I used 80% of lean pork and 20% of fatty pork. Of course less fussy people just buy their minced from their butcher’s.

I really think they go best with boiled potatoes and something like common beans. (In this case cut into spaghetti-like strings, cooked in chickenstock, finished with some cream and a pinch of currypowder)

If you’re dutch, here’s some more information about the ingredients (in dutch): shaoxing ricewine, ginger, light soy sauce , sesame oil.

About Robin

I love to cook. Check out my dutch website: Aziatische-ingredienten.nl
This entry was posted in Pork and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Chinese Meatballs

  1. Remi K says:

    Leeuwenkoppen,

    Ik heb ze ooit ook eens gemaakt, zoals je zelf al aangeeft, niet bijzonder.

    Toch heel leuk dat je het plaatst als topick. Zelf vond ik het een beetje een gehaktbal met wat exotische kruiden en een beetje ketjap.
    Bij het recept wat ik toen gebruikte gingen er ook nog wat bamboespruitjes door, maar weet het niet zeker meer.

    Remi

  2. Robin says:

    Maar voor een gehaktbal toch best lekker, Remi? Nou moet ik toegeven, ik heb altijd de schurft aan gehaktballen gehad. Als wij dat thuis aten kreeg ik een tartaartje. En in China had ik ten eerste een hekel aan dat gepeur met zijn allen in die bal, ten tweede vond ik het een suf gerecht in vergelijking met al die andere veeeeeeeeeeeel lekkerdere gerechten en ten derde bestelden we het eigenlijk alleen als die ene collega die ik toch al niet niet zo erg mocht in de stad/op kantoor was. En vanuit die achtergrond als ballenhaatster vond ik bovenstaande bal toch verrassend lekker. Maar dan wel als onderdeel van een hollandse maaltijd, dat wel. Vergeleken met een hollandse bal een toppertje dus, vergeleken met mapo tofu wat suf.

    En bamboe hoort daar niet in hoor. Ketjap trouwens ook niet, maar dat zal wel een verschrijving van je zijn. ;)

  3. PauL says:

    Ooh je leeft toch nog… ik dacht dat je dood was.

    Gestikt in een ijsblokje uit je laatste post :-)

  4. Remi K says:

    Beste Robin,

    Natuurlijk ben ik een beetje jaloers op jullie (kattebelletje en jij) avonturen in China, ik kan er alleen maar van dromen om daar naar toe te gaan en China te mogen beleven. Misschien komt het er ooit nog van.

    Ik heb het recept net weer opgezocht, was het bijna vergeten.

    Het recept wat ik toen gevolgd hebt gebruikte geen bamboespruiten maar waterkastanjes, rijstwijn Chineesekool en wat verse gember, geen ketjap maar sojasaus.

    Maar toch, al met al veel verschillen maar het bleef voor mij een tropische gehaktbal, niets bijzonders.

    Als je begint over de Ma Po Taufu loopt het water in mijn mond, wat een heerlijk gerecht. Zo simpel, zo verschrikkelijk lekker, ach ik hoef je niet te vertellen hoe lekker het is.

    Ten opzichte van de leeuwenkop heb ik toch liever een mooie bal gehakt met mayonaise of eventueel een pindasaus, gewoon een simpele Hollandse balgehakt.

    Maar hoe komt het toch dat de Chinese keuken zo verschrikkelijk gevarieerd is, zo smaakvol zo eenvoudig maar ook zo geraffineerd, zijn wij dan van die boeren?

    Remi

  5. Robin says:

    Je moet de Chinese keuken ook niet vergelijken met de Nederlandse maar met de Europese keuken! En de Europese keuken is toch ook behoorlijk gevarieerd? Van Toscaanse boerenkeuken tot verfijnde Franse keuken? De Russische, de Zweedse, Engelse, Griekse keuken. Verschilllen en variatie genoeg zou ik denken.

  6. B.A. says:

    Grappig, eergisteren zelf gemaakt n.a.v. http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/lionheadmeatballs_89292.shtml. Iets anders dan jouw versie.

    Ik ben ook niet zo’n gehaktballenliefhebber, maar de Chinese variant leek me wel kleuk om eens te proberen. Ze gebruikt Chinese kool, waarvan je erg weinig nodig hebt dus de rest is mooi te wokken.

    Ze waren overigens een beetje mislukt, maar dat lag aan mezelf aangezien ik de saus niet door tweeen deelde zoals ik wel bij de rest had gedaan.

    Even een vraagje aan jou als kenner: ken jij die site/het programma en heb je er een oordeel over? Hoe is de sechuan afdeling :-) ?

  7. Robin says:

    Ik mag Ching-He Huang wel. Heb ook wel eens wat van haar gekookt ook. Haar Taiwanese entrecote is een echt toppertje. Lekker bij stamppot andijvie bijvoorbeeld. Maar erg authentiek is ze niet. Dat vind ik normaal niet zo’n probleem trouwens, maar in haar laatste serie “Chinese Food made easy” vond ik het wel te ver gaan. Ik geloof dat er toen helemaal niks bij zat dat ik zou willen maken of eten. :-)

    Voor Sichuan eten moet je ook echt niet bij haar zijn. Daarvoor is ze te “Zuid-Chinees” ingesteld. Zoet en zoetzuur enzo. Nee, voor Sichuan eten moet je bij Fuchsia Dunlop zijn. Het wordt tijd dat haar “sichuan-bijbel” eens naar het nederlands vertaald wordt!

    Vond je de ballen verder wel lekker? Lekkerder dan Hollandse?

  8. B.A. says:

    De leeuwenkoppen kwamen dus van dat programma af (ccma), ik ken er sinds deze week pas twee recepten van dus ik weet niet of het authentiek is :-).
    Echt traditionele Hollandse gehaktballen heb ik al een jaar of twintig niet meer op denk ik, en ik vind ze zeker lekkerder, alleen jammer dat ik ze nogal verzopen had in de boullion, waardoor ze veel vochtiger en sponziger waren dan bedoeld. Ze leken me juist lekker knapperig door het frituren.
    En jammer dat ik haar aanwijzingen juist wel had gevolgd mbt de Chinese paddenstoelen: slechts een kwartiertje weken in heet water m.a.g. ze nog vrij hard weren bij het snijden en ik mezelf in mijn vinger gesneden heb. Een zeker toko-site beveelt minstens een half uur weken aan…

    Fuchsia Dunlop, wat een naam. Ik zal eens kijken wat ik van haar kan vinden. Maar die Sichuan-entrecote ziet er erg goed uit zeg.

    Trouwens:
    Jullie toko-site, in combinatie met deze site en het elke dag langs een grote toko fietsen door mijzelf, heeft mijn hele eetwereld erg verrijkt. Er is echt een hele wereld voor me open gegaan.

  9. B.A. says:

    Ook de Sichuan-entrecote was heerlijk, hoewel ik de volgende keer er wat minder peperkorrels op laat zitten. . De andijviestamppot was trouwens ook verrukkelijk.

  10. Robin says:

    Nou, dat je leeuwenkoppen vochtiger en sponziger waren dan bedoeld betwijfel ik hoor, dat was nu ook juist wat me destijds zo tegenstond aan die ballen! Daarom heb ik ze nu dus alleen maar gebakken en het gesudder in de “maizena-bouillon” achterwege gelaten.

    Leuk te horen dat Aziatische-ingrediënten.nl je zo inspireert! Er gaat best veel tijd in zitten, dus dan is het extra leuk als mensen zo enthousiast reageren. En als je dan ook nog de sichuan-entrecote met franse andijviestamppot na gaat maken kun je bij mij niet meer stuk! ;)

  11. Carla says:

    Hoe lekker ze ook zullen zijn, ik kan geen meatballs meer zien hier inmiddels :-)

  12. Robin says:

    Hihi, erg he? Als ik eenmaal achter loop dan blijf ik uitstellen, maar ik moet inderdaad nodig weer eens nieuwe posts aanmaken!

  13. Carla says:

    Ik had ze laatst bij Grand Palace, ik was bepaald niet onder de indruk. Maar….die nieuwe posts…???? :-)

  14. Robin says:

    Ja, dat schreef ik toch ook? Dat stomen wat de Chinezen nog doen en die glibber-maizenasaus die ze erbij serveren, da’s niks! ;)
    Gewoon lekker op zijn hollands bakken, dan is ie lekker.

  15. Carla says:

    Ja, maar ik oordeel graag zelf ;-)

Leave a reply to B.A. Cancel reply