Caramelized Walnuts & Pecan nuts

I’m very fond of nuts, pecan nuts, walnuts, hazelnuts, cashew nuts, you name it. Caramelizing them will give them yet another dimension. Less bitter and a lot crunchier, almost unrecognizable as a  nut. They are perfect for upgrading simple desserts and cakes. I love them in combination with Ben & Jerry’s Caramel Chew Chew Icecream or on top of a banoffee pie. Well, that’s only when I manage not to eat them all before dinnertime.  

RECIPE

225 gr walnuts or pecan nuts (pealed)
100 gr sugar
4,5 dl peanut oil for deepfrying
3 T roasted sesameseeds (optional)

Bring a big pan of water to the boil. Add nuts, gently simmer (=blanche) for 10 minutes. Pass through sieve, shake and pat dry with kitchen towel. Transfer to a bowl, add the sugar and stir or swirl around untill all the sugar is sticking on the nuts. Then spread the nuts over a rack and leave in a cool and drafty place to dry for at least 2 hours but preferably overnight. (I don’t have such a place in my house so I use my Peking Duck Fan)

Heat peanutoil until 190°C. Add the nuts (in batches) and fry for about 2 minutes until brown. Be careful not to burn them! Take them out and transfer them to a rack to dry. Sprinkle immediately with sesame seeds if you like. Normally I do, but with these pecan nuts I didn’t fancy the sesameseeds.

When they have cooled down, you can keep them crisp in a jar for about 2 weeks.

Serving suggestions:
* Snack it.
* with caramel/fudge icecream
* in a goat’s cheese salad

NB. Recept nu ook in het Nederlands op : Aziatische-ingredienten.nl.

About Robin

I love to cook. Check out my dutch website: Aziatische-ingredienten.nl
This entry was posted in Dessert, Other Snacks and tagged , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Caramelized Walnuts & Pecan nuts

  1. These look great! Definitely a must-try!

  2. Carla says:

    Inderdaad, ga ik absoluut een keer proberen! Met dank weer dus. Wat is een banoffee pie? (ik krijg het gevoel de klemtoon verkeerd te leggen).

  3. Robin says:

    Ja, een eenduidig recept voor banoffee pie is er denk ik niet, maar het is een taart of cake met in ieder geval banaan en toffee/caramelsaus. En dat laatste gemaakt door een blikje gezoete, gecondenseerde melk een uurtje of twee, drie onderdompeld in water te koken. Resultaat is dan een caramelachtige saus.

    Voorbeeld “simpele” banoffee pie: http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/2249838456/

    Voorbeeld gepimpte banoffee pie:
    Arretjes Banoffee Pie with cloves and pecan nuts (TGRWT #11)

    En dan nog eentje, zoals ooit geserveerd in restaurant Odyssee:
    Britisch Banana Caramel Cake

  4. Carla says:

    Aha! Ik had al trek in iets, je weet het vast wel, zo’n onbestemd gevoel van waar heb ik nu precies trek in??? Jammer dat die melk zolang moet pruttelen. Morgen dan maar.

  5. vivi says:

    Came across your site via a blog.

    But i have to say my mum makes those caramelized nuts in winter! and they are delicious!! Whats more is that its a healthy snack and wont make u feel bloated! =)

    Im glad other people make these caramelized nuts too, they are gorgues!

  6. Robin says:

    @Carla. Maar ook al heb je er morgen geen zin meer in, toch gewoon laten pruttelen en dan met het oude etiketje weer terugzetten in de kast. Dan heb je de volgende keer dat je er zin in hebt een voor het grijpen!

    @Vivi. Well, with all the sugar and deepfrying I wouldn’t call them healthy anymore, hihi, but they sure are delicious!

  7. Yvon says:

    Lijkt me lekker, gek op noten! Tot nu toe houd ik de ‘Union Square’ versie aan, van die dame die jij zo vreselijk vindt ;-)
    Over de gecondeseerde melk tot karamel koken (doe ik ook voor een dulce de leche-verslaafde hier), lees nu in Delicious dat het kant en klaar te koop is van het merk So!Go.

  8. Robin says:

    Nigella’s notenmix uit de oven, ja, nee, dat is toch niet vergelijkbaar. Zij roostert ze “kaal” in de oven en serveert ze dan in een kruidenbotertje. Vast ook lekker, daar niet van, maar toch iets heel anders.

  9. arend says:

    heerlijk. Precies gemaakt volgens je recept.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s