Fresh Tofu Salad

Tofu salad

I consider this to be the chinese equivalent of a mozzerella, tomato and basil salad. Only better! It’s light and fresh and I absolutely love it. So many people say they don’t like tofu, but I’m sure they never tried this before.

RECIPE

300 gr fresh tofu, preferably silken tofu

Drain well and cut into 2-cm cubes.
Arrange on a heat proof plate or bowl.
Mix and sprinkle with :

3 T chopped coriander
1 finely chopped red chili
2 finely chopped spring onions
2 T light soy sauce

Just before serving, heat
2 T groundnut oil and
1 t sesame oil

Pour over the salad. The greens should make a sizzling sound.

Dit recept kun je nu ook in het Nederlands lezen op: Aziatische-ingredienten.nl.

 

About Robin

I love to cook. Check out my dutch website: Aziatische-ingredienten.nl
This entry was posted in Salads, Tofu. Bookmark the permalink.

6 Responses to Fresh Tofu Salad

  1. Julia says:

    Wat kun je ipv koriander doen? Die lust ik namelijk niet.

  2. Robin says:

    Voor de handliggendst lijkt mij platte peterselie. Of misschien dat basilicum ook lekker kan zijn. Ik zal dat ook eens uitproberen.

  3. Siesie says:

    Silken tofu is heel zacht. Ik heb het ooit willen bereiden, maar als je het maar even omschept, breekt het al. Is daar iets aan te doen?

  4. Robin says:

    Ja, eigenlijk gewoon niet omscheppen. Als je het mooi wilt presenteren kun je overwegen iedereen een eigen bakje te geven, daar voorzichtig de blokjes in te schuiven en dan de andere ingredienten erbij of erop.

    Ik gebruik silken tofu ook wel eens in de mapo tofu en dan is het zaak om de saus al helemaal klaar, op smaak en ingedikt te maken en dan pas voorzichtig de blokjes erin te schuiven. Daarna alleen nog een beetje zwieren met de pan en het liefste de mapo tofu niet opscheppen maar op de borden laten glijden.

    Als je maar voorzichtig genoeg doet kom je meestal toch een heel eind. Maar als je echt stevigere blokjes wilt kun je beter de kleine blokken verse tofu in de Aziatische supermarkt halen. Dus niet de grote, maar de kleine. Die zijn ook redelijk zacht, maar wel steviger dan silken tofu.

  5. This was so wonderfully light and refreshing! I had never had silken tofu before and it was a delightful change. I had it alongside Tomato Fennel Soup and it came out beautifully. Thanks for sharing!

  6. Robin says:

    Cool! Thank you for letting me know. I can imagine it goes well with a tomato fennel soup.

    You might want to try another great silken tofu salad recipe: Cold Tofu salad with Salted Duck Egg Yolk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s