Another treasure from the sichuanese cuisine and Fuchia Dunlop’s “Land of Plenty”. This soy sauce is the base for the lovely “hot and garlicky” sauces and the famous Zhong dumpling dressing. It can be made in large quantities and keeps indefinitely.
RECIPE
1/3 cup dark soy sauce
2/3 cup water
6 T brown sugar
1/3 cinnamon stick
1/2 t fennel seeds
1/2 star anise
1/2 t sichuan pepper
1 small piece of ginger, unpeeled, crushed
Combine all ingredients in a pan.
Bring to a boil, and stir until the sugar is dissolved.
Turn the heat down and simmer for about 20 minutes.
Strain out the liquid, leave to cool.
Ga ik straks gelijk even maken!
Leuk! Geen ketjap gebruiken he? ;)
Nee nee, ik heb de donkere (en de lichte) soyasaus!
Dan gaat het helemaal goed komen!
(beetje luie kok:) “Kan je ook gewoon 5-spice poeder gebruiken? 1 of 2 theelepels bijvoorbeeld?”
Tsja, ik zou dat zelf nooit doen, omdat ik het echt geen moeite vind om even die venkelzaadjes en sichuanpepers af te meten en een kaneelstokkie en steranijsje te pakken. En omdat de ene 5-kruiden mix weer anders dan de andere is, maar ik denk wel dat het resultaat vergelijkbaar zal zijn.
‘t Is niet zo zeer dat ik te lui ben om het uit het keukenkastje te pakken en af te meten, maar dat ik dan eerst wéér naar de Toko moet en die is niet naast de deur … en m’n keuken(kastje) puilt al zo uit … Ik weet: vers is beter, dus – daar gaan we weer – zal het bij ‘t volgend Tokobezoek wel weer meenemen – zal de vrouw leuk vinden … ;-) –
Ja, dat vergeet ik wel eens. Ik heb een lekker ruime keuken en al die ongein op voorraad. En dan niet van die kleine kruidenpotjes maar meteen een lekkere grote weckpot vol. :-)
Wrijf het er maar in … Maar, in m’n 14 weckpotten zitten al andere dingen … Ik schreef toch, “M’n keuken puilt uit” …. ;-)
Gosgh those are huuuuge spice jars! :)
I sometimes forget other people don’t have the “spice cabinet” I have in my kitchen:
I’m always afraid to run out of something. :-)