Red Curry Paste

Making Red Curry Paste

I’m a big fan of the fresh taste of a Thai green curry. But the more warmthy flavour of a red curry is nice too. Like my green curry paste, I like to make my own. It’s not that much work, you can do it in advance, double the amounts and freeze it in badges. But the best reason is, you decide yourself what’s in it. I love galangal and corianderroots, so I use a little bit more than the recipe requires for.

RECIPE

10-12 dried red chilies (the long cayenne variety)
5 garlic cloves, chopped
150 grams red onion or shallots, chopped
1 T fresh lemongrass, thinly sliced
6 slices galangal
zest of 1 lime
6-8 coriander root, washed well and chopped
fresh ground white pepper
¼ t shrimp paste or 2 anchovy (from a can)
½ t ground cumin
½ t ground coriander
2 T bright red paprika powder

Soak the chillies in 5T hot water for 1-2 hours.
Put the chillies together with their soaking liquid, into a blender, along with all the remaining ingredients in the order listed. Blend.

Now Madhur Jaffrey suggest you keep pushing everything down with a spatula until you have a smooth paste. But my way is to vigorously shake the blender. I know it wasn’t designed to do that, but it works perfectly for me. Just shake it like a madman and as long as you hear there’s something blending and moving at the bottom it’s fine. If you hear there’s nothing blending, that it’s really stuck or idle, okay, then use the spatula and maybe a little additional water.

This recipe is for about 2-4 servings.

Recipe from: Curry Bible by Madhur Jaffrey.
Also read my recipe for: Green Curry Paste
Nu ook in het Nederlands: Thaise rode curry

About Robin

I love to cook. Check out my dutch website: Aziatische-ingredienten.nl
This entry was posted in Homemade and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Red Curry Paste

  1. Carla says:

    Oh, heerlijk weer. Wat zijn die recepten van haar toch altijd heerlijk! Maar daarvoor kwam ik niet. Ik kwam je melden dat ik je de Brillante Weblog Premio Award 2008’ die ikzelf weer kreeg van Ed van Wijnerij heb doorgegeven. Gewoon omdat ik zo blij ben met je stukjes op je blog. En met je foto’s! Ook de tokowijzer heb ik er eentje gegeven, maar daar laat ik straks nog wel een berichtje achter.
    hartelijke groet van Carla

    PS: het stukje kun je over een minuutje of 10 op mijn weblog vinden.

  2. Robin says:

    Ik ga er helemaal van blozen.
    Dankjewel voor je complimenten!

  3. Carmen says:

    Super mooie foto’s! Wat heb je voor camera?

    gr carmen

  4. Robin says:

    Dank je, Carmen. Ik gebruik een redelijk simpele camera, de Fuji Finepix S5700. En de foto’s lukken het beste als ik bij helder weer in de vensterbank sta te fotograferen. ;)
    Nu het overdag vaak zo donker is en de avond vroeg valt worden de foto’s vanzelf minder.

  5. Conny says:

    Oh, oh, heb met deze curry pasta al diverse keren de thaise curry met aubergines gemaakt. Zó lekker! Soms met varkensvlees, maar vandaag weer met kip. Citroenrijst erbij en verse koriander erover………..SUPER !!!
    En er valt nog zat te proberen!

  6. Robin says:

    Ik gebruik wel vaker de groene currypasta dan deze rode, maar bij alletwee zit ik ook altijd weer te genieten van de frisse, verse smaken. Zo lekker en toch zo makkelijk, als je eenmaal een voorrraadje hebt gemaakt.

Leave a comment