Cinnamon Beef Noodles (soup)

Cinnamon Beef Noodles

This recipe for cinnamon beef is slowfood and fastfood at the same time. It’s slowfood because it will take a few hours of stewing to tenderize the meat. But in China it’s considered to be fastfood, there are numerous noodle bars serving great noodle(soup) 24/7. McDonald’s is for the children, noodle bars for the adults!

I’ve adjusted this recipe a little bit by adding a jar of “game stock” from the shops because I love a deep, rich stock.

RECIPE

10 spring onions (or just 1 big red onion)
10 cloves of garlic, thinly sliced
6 slices of ginger, crushed
1½ t chili bean sauce (Toban Jiang)
2 sticks of cinnamon
2 staranise
125 ml light soy sauce
1 kg lean beef for stewing, cubed
400 ml game stock

Noodles
Spinache
Spring onion

Stirfry the onion, garlic, ginger, chilipaste, cinnamon and staranise with some oil in a very hot wok untill fragrant for about 1 minute. Then add the light soysauce, 1 pot of game stock and 2 of those pots with water.
Bring to the boil. Add the meat, bring back to the boil again. Reduce heat and simmer for about 4 hours or until tender. (I used my crockpot : 1 hour on high and 9 hours on low)
Taste the soup, reduce if too watery, add water if too salty.

To prepare a bowl of soup:
Cook the noodles, drain, rinse and divide them over bowls.
Boil, steam of stirfry some spinach. Also divide over bowls, on top of the noodles.
Bring soup to the boil and add to the bowls, on top of the noodles and spinach.
Sprinkle with spring onion.

About the noodles
Traditionally this recipe is done with rice noodles, but somehow I haven’t found any that I like. Well, I’m not a big pasta-fan, so maybe it’s just me, but next time I will try this recipe with chinese wheat noodles (gan mien) or cantonese lo mein noodles or japanese udong noodles or maybe even glass-noodles.

As this is my contribution to the “chinese-weeks” at a fellow dutch blog koken.blog.nl , I’ve added this recipe in dutch, after the break.

Noodles met rundvlees en kaneel

RECEPT

10 lente uitjes (of gewoon 1 grote, rode ui)
10 teentjes knoflook, in dunne plakje
6 schijfjes verse gemberwortel, beetje gekneusd
1½ t chilibonensaus (=Toban Jiang, een soort sambal)
2 kaneelstokjes (geen poeder!)
2 steranijs
125 ml lichte sojasaus
1 kg (magere) runderlappen, in dobbelstenen
400 ml wildfond

Noodles
Spinazie
Lente-ui

Roerbak de (lente-)ui, knoflook, gember, chilibonenpasta, kaneel en steranijs in wat olie in een zeer hete wok of koekenpan.  Ongeveer 1 minuutje. Voeg dan de lichte sojasaus toe, de pot wildfond en dan nog 2 keer zoveel aan water.
Breng aan de kook, voeg het vlees toe en kook voor minstens 4 uur of zolang nodig is om het vlees heerlijk mals te krijgen. (In de slowcooker deed ik het 1 uur op hoog en 9 uur op laag)
Proef even om te zien of je water moet toevoegen of ‘m juist in moet laten koken.

Voor het klaarmaken van een kom soep
Kook de noodles, giet af, spoel af en verdeel ze over de soepkommen.
Kook, stoom of roerbak wat spinazie en verdeel dat ook over de kommen.
Verdeel de kokendhete soep over de kommen.
Bestrooi met wat lente-ui.

Over de noodles
Traditioneel wordt dit recept met rijstnoodles gegeten, maar ik vond nog geen merk dat ik lekker vond. Vandaar dat ik een volgende keer gewoon een andere noodle-soort ga gebruiken. Waarschijnlijk japanse udon-noodles of chinese tarwenoodles of misschien zelfs wel glasnoodles.

Advertisement

About Robin

I love to cook. Check out my dutch website: Aziatische-ingredienten.nl
This entry was posted in Beef, Noodles, soup and tagged , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Cinnamon Beef Noodles (soup)

  1. kattebelletje says:

    Misschien zijn die noedels van zoete aardappel ook wel erg lekker erbij. Die worden zo half doorschijnend en hebben een lekkere beet. Rijstnoedels worden vaak zo glibberig.

  2. Kok Robin says:

    Glibberig vind ik het probleem nog niet, maar die kartonsmaak! :-)

  3. Su-Lin says:

    Oh, I’ve totally bookmarked this!
    And also, I’ve awarded you the Brillante Weblog Premio 2008!

  4. This looks delicious! I’m used to using cinammon in savoury Greek dishes, but I didn’t know the Chinese did the same. This is definitely a must-try!

  5. Pingback: Around the Web « Tamarind and Thyme

  6. valeria1966 says:

    Dacht laat me even horen :-) http://kookavontuur.blogspot.com/ ;-)

  7. B.A. says:

    Deze was ook weer erg lekker en voor herhaling vatbaar. Ik had met twee personen ongeveer de helft van alles genomen en zo kon ik ook eens dat kleine potje wildfond kwijt. Met runderfond zal het ook prima smaken denk ik aangezien het nu al vrij sterk van smaak was.

  8. Robin says:

    Ja, wildfond is inderdaad sterk van smaak. Maar ik vind dat dus lekker.
    En oh, ik heb ondertussen rijstnoodles gevonden die ik wel lekker vind: in de diepvries!

  9. B.A. says:

    Hier een fotootje:
    Het was wat veel. on Twitpic

  10. Robin says:

    Ziet er lekker uit!! Maar inderdaad enorme porties. :-)
    Wat voor noodles had je gebruikt?

  11. B.A. says:

    ‘Chinese eiermie’ van Soubry. Iets wat we nog hadden liggen. Niet optimaal denk ik en ook nogal veel, maar wel in verhouding met de rest. Nadat ik het de eerste keer gemaakt had heb ik die borden gekocht, misschien geen goed idee :-).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s