Comparing Sichuan Peppercorn Brands

Comparing Sichuanpeppercorns

Golden Lily (left in photo)
Dried Red Pepper (Fa-Chiu), product of China
Packed by : Heng Cheung Company
Imported by Liroy B.V. Rijswijk
Price : € 2.00 for 113 grams

The smell vaguely reminds me of sichuanpepper. It’s not even close to what I’m expecting.
Roasted and grinded it seems the smell gets less instead of intensified.
Rating : 6/10 (will use it for flavouring sichuan chili oil only)

Golden Diamond (center in photo)
Dried Wild Red Pepper (Fa-Jiu-Lap), product of China
Company : Dragon Town Company, Hong Kong
Imported by Oriental Holding Europe, Hoofddorp
Price : € 1.35 for 113 gram

The smell reminds me of a “fatty paint”. It’s horrible. Nobody would recognize this to be sichuanpeppercorn if you couldn’t see them. What the hell happened to them?
Roasted and grinded it smells just as horrible and still no sichuanpepperflavours at all! There even isn’t much numbing effect on the tongue. What is this?
Rating : 0/10 (will go straight to the bin)

Bai Wei Zhai (right in photo)
Chinese prickly Ash of Sichuan, Product of China
Imported by Oriental Holding Europe, Hoofddorp
Price : € 1.15 for 50 gram

The smell is not very strong. It’s a bit citrussy. Nothing bad, but I’m not sure you would recognize it to be sichuanpepper if you couldn’t see it.
Roasted and grinded it smells quite nice. Fresh, prickly.
Rating : 8/10 (it definitely needs roasting, but then it’s okay)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Funny thing. The red package with the horrible smell says : “You’ve chosen a selected product from the best of the country. If this product is not totally at your satisfaction, please let us know.”
Hahahahaha, that’s funny. Thing is, I’m sure I’ve bought this brand before. Twice. And binned it twice too! This time I will never forget which is the one not to buy.

Strange thing. The yellow package on the lefts says : “Soak well before cooking.”
Huh? Soaking? What’s that about?! Maybe they mean roast? Translation problem? Never heard of soaking sichuanpeppercorns before.

All 3 packages where bought this week. All of them had expiration dates for the end of next year. Although I’m not sure with the Bai Wei Zhai brand because it doesn’t show in western writing. But why is it that the quality can vary so much? I am sure I’ve bought packages before that were bursting with flavour when you opened them. And they kept their flavour for quite some time.

Sichuan Peppercorns

About Robin

I love to cook. Check out my dutch website: Aziatische-ingredienten.nl
This entry was posted in Which is Best? and tagged , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Comparing Sichuan Peppercorn Brands

  1. Yvon says:

    Helemaal vergeten bij de toko deze week, de sichuan is al een tijdje op, geen idee meer welke soort. Niet de goede in elk geval, had slechts een heel licht ‘batterijtjes-op-je-tong’ effect.

  2. Robin says:

    Ja, erg is dat. Ik heb dat dus ook regelmatig gehad.
    Vandaar dat ik deze keer maar eens alle mogelijke merken tegelijk heb gekocht en voor eens en voor altijd genoteerd welke ik niet meer moet hebben. Eigenlijk moet ik een update maken, want ik heb later nog een ander merk gevonden. En die kwaliteit was ook niet slecht. Hm, ik zal vanavond eens zoeken.

  3. Ans says:

    Ik heb 2 jaar terug en om de voorraad aan te vullen een paar maanden geleden Szechuan peperkorrels bij een toko in het centrum van Dordrecht gekocht, maar het was geen van de drie hier vergeleken korrels. Het is “Supreme quality COCK on the mountain top” en is geimporteerd door Kaitak bv in Rosmalen.

    Ik was de eerste keer dat ik het kocht helemaal weg van deze korrels, maar de tweede keer was die devotie iets minder. Het bleek dat de korrels reeds over de houdbaarheidsdatum heen waren (THT 31-12-07; gekocht circa mei ’08) en over de datum was zeer gehaaid een prijsstickertje overheen geplakt.

    Vanmiddag vond ik de Szechaun peperkorrels bij Toko Welcome in Roosendaal, maar dat waren de minst lekkere uit deze warentest, die van Golden Diamond.

    Nu maar alle toko’s afstropen op zoek naar die van Bai Wei Zhai :-)

  4. Robin says:

    Het is echt moeilijk om goede te vinden. Een vriend van me nam laatst een zak uit China mee. Ik vond de geur in eerste instantie ook een beetje tegenvallen, maar na roosteren bleek het toch briljant. Het “numbing-effect” was echt enorm veel sterker.

    In de toko vond ik later nog een ander merk dat er ook mee doorkon. Maar die moet nog op de foto. Wah Loong Co. Ltd. Een plastic, doorzichtig zakje, met geel, rood, wit opgedrukt etiket. Daarvan komt de geur je al door de verpakking tegemoet. Dat is tenminste al iets. ;)

  5. Robin says:

    Ik heb het nieuwe merk toegevoegd aan de post op: Aziatische-ingrediënten.nl.

  6. Ans says:

    Waar heb je die van Wah Loong Co. Ltd gekocht?

  7. Robin says:

    Bij Wah Nam Hong Supermarkt 华南行, West Kruiskade 4-6, Rotterdam. Maar ik zag ‘m denk ik ook elders liggen, weet alleen niet meer precies waar. Maar dit zakje kwam dus van Wah Nam.

  8. Ans says:

    Bij Wah Nam Hong was ik afgelopen vrijdag. Ik zag er nog wel gemalen Szechuan peper zien liggen, maar de plaats waar volgens het bordje hele Szechuan peperkorrels lagen was leeg. Affijn, zo heb ik altijd weer een reden om langs Aziatische supermarkten te gaan :-)

  9. Zeb says:

    ah, ive had the same problem with buying Szechuan peppercorns and generally other spices from china grocery stores. few brands are so reliable that you don’t have to measure their quality yourself, every time. the last pack i bought smelled so strong through the sealed plastic packaging.

    you might be able to find Szechuan peppercorn tree some where. I live in Brooklyn and there is one in our park here.

  10. Robin says:

    Oh, I can’t imagine sichuan peppercorn trees growing in Holland, but now I’m going to look into it! I don’t have a garden, but my brother has. It would be so much fun growing my own!

  11. Johanna says:

    Last week I bought a packet in Breda. It comes from Thailand and is imported by Thai Mas BV – Groningen. (www.thaimas.nl)
    On the front of the packet it says “Fragrant Chilli” but the contents is Sichuan Pepper.
    I’ll keep you informed on the tingle and the taste when I’ve opened the packet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s