Thai Coconut-Scented Eggplant

Thai Coconut-Scented Eggplant

Another “classic” in our home. Quick, easy but still very, very tasty. I really recommend the thinner, lighther purple Asian eggplant, but regular eggplant works too. You could pan fry the slices of eggplant before you add them to the sauce, but I don’t see the need in that.

RECIPE

450 eggplant, sliced in 1 cm slices
2 cloves of garlic, chopped finely
½ t fresh ginger, grated
1½ t clear rice vinegar
1 T fine chili sauce (or sambal oelek)
2 T fish sauce
4 dl coconut milk (tinned, unsweetened)
1 t (palm)sugar
1 lime, juiced
4 spring onions, thinly sliced

  • Heat a tablespoon of oil in a hot shallow saucepan with lid (hapjespan) and stir-fry the garlic, ginger, vinegar for about a minute or so.
  • Add the coconut-milk, chili sauce, fish sauce and sugar and bring to the boil.
  • Add slices of aubergine, add lid and simmer for about 8 minutes or until the eggplant is soft.
  • I like to thicken the sauce a little with a teaspoon or two of cornstarch mixed with some cold water.
  • Add the lime juice (always at the end, otherwise it could turn bitter)
  • Taste and add fish sauce, sugar or lime juice if needed.
  • Sprinkle with spring onion and serve.
  • Serve with white rice and simply stir-fried chicken to which you add a little Shaoxing rice-wine in the end. Fish or shrimp could work too. Slices of duck breast didn’t work, in my opinion.

    From: A Passion for Vegetables (Wereldse Groenten) by Paul Gayler.

    Chinese Aubergine

    About Robin

    I love to cook. Check out my dutch website: Aziatische-ingredienten.nl
    This entry was posted in Main Dish and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

    15 Responses to Thai Coconut-Scented Eggplant

    1. Rice Palette says:

      My goodness, this recipe looks absolutely delicious! I’m definitely bookmarking this.

      I couldn’t recognize the eggplants at first from your photo, because I’ve never cut my eggplants like that :) I usually cut them diagonally, but this looks very neat!

    2. Robin says:

      That’s funny. :-)
      But I’m not sure how to understand diagonally? You mean like this?

      Sichuanese Aubergine Salad

    3. PauL says:

      Ik zal het eens testen… Lijkt me wel ok :-)
      De blikken cocosmelk heb ik op… anders zou ik het morgen (lees: vandaag) ff testen :-)

    4. Robin says:

      Ben benieuwd, PauL.

    5. Perruche says:

      Ga het vanavond maken, ben erg benieuwd!

    6. Robin says:

      Leuk. Ik ben ook benieuwd!

    7. Perruche says:

      Heerlijk! Gaan we ook zeker vaker maken. Precies gedaan zoals jij voorschrijft. De courgette lekker zacht en niet bitter, smakelijke beetje pittige saus, en ook fris. En makkelijk! Superthanks :)

    8. Robin says:

      Ha, dat hoor ik graag! Behalve dan dat het me met courgette minder lekker lijkt. Maar dat zal een verschrijving zijn? ;-)

    9. Perruche says:

      Ha! ik bedoelde inderdaad aubergine :’) het zal de wijn zijn geweest!

    10. TJ says:

      Geweldig recept. Goede combo van romig, zuur, pittig. Ik het het met witte wijn azijn gemaakt en dat werkte prima. Bedankt voor de tip….

    11. Robin says:

      Witte wijnazijn is inderdaad een goede vervanger van witte rijstazijn. Of eigenlijk geldt dat bij mij andersom: ik vervang witte wijnazijn vaak door witte rijstazijn. ;-)
      Leuk dat jij het ook zo’n goed recept vindt. Ik kan me ook niet voorstellen dat iemand het niet lekker zou vinden.

    12. peter says:

      inderdaad lekker lijkt me, ben hier terecht gekomen omdat ik geen idee had hoe aubergine zoet te krijgen, maar na de dag van nu is er morgen.ben benieuwd of m’n apekoppen het lusten…hmmmm

    13. Robin says:

      Vast wel! Laat je ‘t weten?

    Leave a comment